Cand ti-e dor de ceva simplu, asa, mai traditional, dar nu te poti abtine sa nu-i dai o nota aparte, faci ce stie tot romanul – varza calita. Am preparat de nenumarate ori aceasta reteta, pentru ca si noua, evident, ne place orice mancare care include varza, la nebunie. Pentru ca succesul acestei retete sa fie garantat este musai sa gasesti niste mere dulci, iar varza sa fie murata. Eu am gasit de cumparat varza murata acum ceva vreme si mi-am facut provizii in camara 🙂 Ardeii copti ii poti prepara in casa sau si mai simplu si mai rapid cumperi o conserva de ardei copti, de calitate buna.
Pentru un gust mai aromat eu prefer sa adaug si ceva mirodenii, foarte sanatoase, precum scortisoara, ghimbir si nucsoara. Dar acest lucru este optional, dupa gustul fiecaruia, insa nu strica sa incerci.
La final, daca nu tineti post puteti sa-i faceti si o crusta faina din ou batut cu iaurt grecesc. Este tare gustoasa!
Optional o puteti servi si cu mamaliga, daca va place.
Ingrediente pentru 4-6 persoane
700g varza murata tocata, in saramura
1 pahar de vin alb
2 mere dulci curatate de samburi si taiate cubulete sau rase
3-4 fire de ceapa verde taiata rondele
2 morcovi curatati si rasi
2 ardei copti taiati bucatele
1 lingura de cimbru uscat
3-4 linguri ulei de masline extravirgin
1 lingurita boia de ardei dulce afumata
1 lingurita de scortisoara
1 lingurita de ghimbir pulbere
optional -1 legatura de marar
1/2 lingurita de piper negru macinat
1 lingurita de sare de mare
optional – 1 lingurita de nucsoara
optional – 1 ou si o lingura de iaurt grecesc
mod de preparare
- intr-o oala caliti in 2-3 linguri de ulei ceapa cu sare si piper, timp de 2-3 minute, apoi adaugati morcovii, varza murata, merele, scortisoara, ghimbirul, nucsoara, cimbrul si boiaua si mai caliti timp de 5-6 minute, apoi stingeti cu un pahar de vin si lasati sa mai fiarba 2-3 minute la foc mediu.
- adaugati apoi si ardeii copti si mararul, amestecati bine 2-3 minute, potriviti de sare si piper.
- optional pentru crusta de deasupra bateti un ou cu iaurt grecesc.
- ungeti apoi cu ulei o oala rezistenta la cuptor si turnati intreaga compozitie in aceasta, iar deasupra ungeti cu oul batut cu iaurt si bagati la cuptor la 200 de grade, timp de 30 de minute.

Mmm…ce gustos!
Optional o puteti servi si cu mamaliga, daca va place.
May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️
