O reteta originara din Ardeal, de unde erau bunicii mei, care imi aduce aminte de fiecare data, cu mare drag si dor, de copilarie, de bucataria bunicii (eu ii spuneam Buta de la Bunuta), care era mare gospodina si, de la care, probabil am mostenit si eu pasiunea pentru gatit, fiindu-i de multe ori ajutor de bucatar 😉 Ah ce dor imi e de clipele acelea…!! ❤️
Cum de azi a inceput Postul Pastelui gandul m-a purtat direct la aceasta reteta rapida, de influenta secuiasca, cu paste uscate din grau dur (tagliatelle), fara ou , o reteta foarte simpla si accesibila oricui. Taiteii cu varza pot fi o masa in sine, pranz sau cina, sau garnitura la alte mancaruri.
Varza proaspata este important sa o spalati foarte bine inainte, apoi sa o tocati marunt sau sa o dati pe razatoarea mare, sa o framantati cu sare de Himalaya si apoi sa o lasati sa se odineasca, pentru a lasa cat mai multa apa, pe care o scurgeti apoi foarte bine. Adaugati apoi piper, dupa gust si amestecati bine. Mie imi place sa “piste” un pic la gust.
Pentru condimentare eu am folosit ce se mai obisnuieste prin Ardeal, miresmele copilariei: tarhon, cimbru, piper si un pic de boia dulce afumata.
Cand am gustat varza nu mi s-a parut suficient de dulce asa ca i-am adaugat un ingredient secret, mult mai sanatos decat zaharul rafinat: zahar de cocos 🙂
Ingrediente pentru 4 persoane
250-300g tagliatelle din grau dur
1 varza mica (400-500g), data pe razatoarea mare
1 lingura de zahar de cocos
2 cepe rosii dulci, tocate marunt
1 lingurita cimbru uscat
1/2 boia dulce afumata
3-4 lingurite de piper macinat
1 lingurita de tarhon
5-6 linguri ulei de masline extravirgin (cam 100ml)
sare de Himalaya
100ml apa filtrata
mod de preparare
- intr-o oala puneti la fiert pastele, in apa clocotita cu sare, timp de 7-8 minute, sa fie putin al dente. Scurgeti apoi apa si adugati putin ulei de masline peste acestea si amestecati.
- dati varza prin razatoarea mare si amestecati-o intr-un castron cu multa sare, apoi adaugati piper si amestecati
- intr-o alta creatita peneti 4-5 linguri de ulei de masline si apoi caliti ceapa 2-3 minute, cu putina sare, apoi adaugati varza, cimbru, tarhon, sare si amestecati din cand in gand, sa nu se prinda si caliti la foc mediu timp de 7-8 minute. Eu am adaugat si zahar de cocos ca sa fie putin mai dulceaga. Mai adaugati ulei daca considerati necesar, si, aproape de final turnati 100ml de apa filtrata si lasati sa fiarba putin toata varza.
- la servire presarati putina boia deasupra si ceva verdeata, dupa preferinta
Mamei mele i-a placut tare mult si sunt foarte incantata de acest lucru 🙂 Mama e nascuta si crescuta in Targu Mures, iar cand era foarte mica aveau o vecina unguroaica, o femeie faina , care gatea minunat si de la care a furat secrete si Buta mea. Instant a calatorit si mama acum, cu gandul la copilaria ei… O incantare emotionanta! ❤️
May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️
