Sfecla rosie este o planta erbacee cu frunze verde inchis. Pana la maturitate are nevoie de aproximativ 50-60 zile si atinge o greutate de 100-150 gr maxim.
Beneficii asupra sanatatii
Sfecla rosie, de gradina in special, aduce un aport caloric destul de scazut – 45 kcal pentru 100 gr de leguma, contine zero colesterol si foarte putine grasimi. Beneficiile nutritive vin in special din partea fibrelor, vitaminelor, mineralelor si antioxidanti.
Radacina este o sursa extraordinar de importanta de compusi fitochimicali, ca si betaina. Aceasta are proprietatea de a scadea nivelul homocisteinei din sange. Homocisteina este raspunzatoare pentru aparitia cheagurilor de sange si pentru formarea plagii arterosclerotice. Un nivel crescut al homocisteinei in sange duce la dezvoltarea problemelor coronare, la infarct sau la boli vasculare periferice.
In stare cruda, aceasta contine mici cantitati de vitamina C; cu toate acestea insa, tulpina este o excelenta sursa de vitamina C- 100 gr de frunze contin 30 mg sau 50 % din doza zilnica recomandata pentru consum. Vitamina C este un antioxidant natural puternic ce ajuta organismul uman sa lupte cu radicalii liberi- unul dintre motivele dezvoltarii cancerului.
Mai mult decat atat, frunzele sunt o sursa excelenta de carotenoide, flavonoide si vitamina A; acestea contin compusii enumerati intr-o cantitate mult mai mare decat ar face-o radacina. Vitamina A este necesara pentru mentinerea mucoaselor sanatoase, pentru piele, dar este esential si pentru vedere.
Radacina este bogata in complexul de vitamine B si in minerale ca si fierul, manganul, cuprul si magneziu.
Si nu in ultimul rand, sfecla rosie contine un nivel moderat de potasiu – 100 gr de radacina, in stare cruda aduce organismului un aport de 325 mg sau 7% din doza zilnica recomandata. Potasiul ajuta la regularizarea batailor inimii si asigura o buna functionare a metabolismului cand vine vorba de celule si tesuturi.
IngredientE pentru 6 persoane
floretele de la 1 conopida mare
3 sfecle curatate si taiate cuburi
jumatate bulb de fenicul taiat cuburi
2 tulpini de telina taiate felii
3-4 catei de usturoi curatati
3-4 linguri ulei de masline extravirgin
1 lingura aceto balasamico
2 cepe rosii de apa curatate si taiate in sferturi
sare de Himalaya cu verdeturi si piper, dupa gust
300 ml apa filtrata
1 cutie de 400ml lapte de cocos, fara zahar
1 legatura de busuioc proaspat
cateva frunze de menta proaspata
un pumn de nuci romanesti si alune de padure
Mod de preparare
- intr-o oala mare se calesc in ulei timp de 10-15 minute minute, conopida, sfecla, ceapa, telina, usturoiul si feniculul.
- se adauga apa si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 10 minute
- se zdrobeste intreaga compozitie cu blenderul vertical, pana rezulta un piureu si se adauga apoi laptele de cocos si se mai da la fiert timp de 7-8 minute
- se orneaza si se serveste supa cu busuioc, menta, nuci si alune de padure
- optional se serveste cu cateva felii de paine integrala de secara sau fara gluten, prajita
Mmm!! ❤️ Este o minunatie de arome si asa de catifelata si echilibrata, nu-i asa? Imi place tare mult cum ma simt dupa ce mananc aceasta supa! E de vis! Mirosul de sfecla imi aduce aminte de copilarie…
May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️
