Supa crema de rosii si pastarnac

Se pare ca am cam racit zilele astea, dupa ce m-am plimbat destul de mult prin magazine aglomerate. In plus si la fiu-miu la scoala s-au cam inmultit cazurile de gripa, astfel ca zilele astea l-am tinut acasa. Nu avem niciunul febra, mie doar imi curge nasul, doar o nara :-), stranut si o usoare stare de oboseala, asa ca la raceala.

Aveam astfel nevoie urgent de un aport ridicat de vitamina C si betacaroten si uite asa am nascocit aceasta reteta. Am adaugat in plus niste condimente antiinflamatoare, precum turmeric, ghimbir si chimion. Ce a iesit este absolut explozie de nutrienti, vitamine si minerale, care se simt din plin in gustul putin acrisor al acestei supe creme. Deja ma simt reenergizata si sunt convinsa ca raceala va dispare cat mai repede.

Important de retinut: Gateste legumele pentru un timp cat mai scurt, deoarece temperaturile inalte distrug vitamina C.

Vitamina C este o vitamina hidrosolubila. Aceasta are un rol antioxidant foarte puternic in corp, neutralizand radicalii liberi, si joaca un rol cheie in mentinerea sanatatii tesutului conjuctiv. Intra in formarea colagenului, hormonilor si aminoacizilor. Vitamina C sprijina buna functionare a sistemului cardiovascular, ajuta la repararea si reconstructia diferitelor tipuri de tesuturi, sustine sistemul imunitar si faciliteaza absorbtia altor nutrienti in organism, in special a fierului.   

Corpul nostru nu poate stoca si nici nu poate produce vitamina C, de aceea, aceasta trebuie adusa din alimentatie. Din fericire, vitamina C este foarte prezenta in natura, in fructele si legumele proaspete.

Un aport insuficient de vitamina C poate avea consecinte neplacute. Slabirea sistemului imunitar, invinetirea rapida, gingivita sau vindecarea greoaie a ranilor de la nivelul pielii sunt simptome care ar trebui sa te puna in garda.

Doza zilnica recomandata de vitamina C este de 60 – 100 mg pentru adulti si 35 – 65 mg pentru copiii cu varste pana in 14 ani. Bazeaza-te in primul rand pe consumul de fructe si legume proaspete, pentru ca nutrientii proveniti din surse naturale sunt cei mai placuti orgasmului nostru. Acestia vin la pachet cu tot ce este nevoie pentru a fi absorbiti si folositi asa cum trebuie. In cazuri particulare, se poate recurge la suplimentarea cu vitamina C.

Ingrediente pentru 4-6 persoane

  • 2 conserve de rosii intregi, fara coaja

  • 4-5 radacini de patrunjel (pastarnac), taiate cubulete

  • 1 morcov curatat si taiat cubulete

  • 2 tulpini de telina apio taiate feliute

  • 1/2 radacina de telina mica, curatata si taiata cubulete

  • 1 ceapa taiata cubulete

  • 3-4 linguri ulei de masline extravirgin

  • 1 lingurita chimion macinat

  • 1 lingurita turmeric pudra

  • 1 lingurita ghimbir pudra

  • 1 lingurita piper mozaic macinat

  • sare de Himalaya

  • 1 lingura de busuioc uscat

  • cateva frunze de busuioc proaspat

  • 1 pumn de seminte crude de dovleac

  • 1 litru de apa filtrata

MOd de preparare

  • intr-o oala de ciorba (preferabil de granit) incingeti 2-3 linguri de ulei de masline apoi adaugati ceapa, morcovul, pastarnacul, telina apio, radacina de telina, amestecati, apoi adaugati chimionul, turmericul, ghimbirul si piperul, amestecati si lasati sa se rumeneasca timp de 3-4 minute, dupa care turnati 2 cani de apa si lasati sa fiarba timp de 5-6 minute, la foc mediu. Legumele nu trebuie fierte foarte mult, pentru a pastra cat mai intacte vitaminele.
  • adaugati apoi cele 2 conserve de rosii, amestecati, pasati, adaugati sare, busuiocul uscat si 1 lingura de ulei si lasati sa fiarba timp de 5-6 minute.
  • luati de pe foc si pasati cu ajutorul unui bleneder vertical pana se face crema
  • serviti cu putina radacina de patrunjel rasa, frunze de busuioc proaspat si cateva seminte crude de dovleac

Include in alimentatia familiei tale cat mai multe fructe si legume proaspete, pentru a te proteja de virusi, intarindu-ti imunitatea.

May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️

 
Summary
recipe image
Recipe Name
Supa crema de rosii si pastarnac
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Subscribe to Our Newsletter

We keep your data private and share your data only with third parties that make this service possible. See our Privacy Policy for more information.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*