Supa crema de gulii

Simptome de raceala? Te simti lipsit de energie? Am remediul ideal pentru tine 😉

Bogatie de elemente nutritive in aceasta supa! Este ideala in sezonul rece, pentru ca este plina de vitamina C, care ne va ajuta sa prevenim si chiar sa combatem primele semne de raceala. Se prepara foarte usor, cu putine ingrediente, iar gustul este absolut delicios.

Gulia, acest aliment sanatos, cu proprietati asemanatoare verzei, napului, conopidei, broccoli, lobodei verzi, steviei si sfeclei, reprezinta o sursa valoroasă de vitamina C, vitaminele A, E, B, K, minerale (fosfor, fier, zinc, potasiu, magneziu, calciu, cupru), de acid folic, luteina, dar si fibre dietetice. Gulia activeaza metabolismul celular si fortifica sistemul imunitar.

Consumul regulat al guliei combate, de asemenea, infecţiile virale.

Consumată cruda, in cura, gulia mentine sanatatea oaselor si dintilor, datorita fosforului pe care il contine. Pe langa formarea si mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, acest mineral contribuie la cresterea si regenerarea tesuturilor, ca de altfel, si la mentinerea pH-ului sangelui. Sucul de gulii proaspat preparat, in combinatie cu suc de morcov sau telina, este excelent pentru intarirea sistemului osos, datorita proprietatilor tonice si mineralizante pe care le detine.

Ultimii 13 ani de cercetare au aratat ca arsenicul din gulie impiedica, indirect, manifestarea unor gene responsabile de aparitia cancerelor glandulare. Efectele anticancerigene ale legumei se datoreaza, in mare parte, prezentei derivatilor de “arsen metaloid”, care se absorb rapid din tulpina de gulie. Cercetarile au demonstrate ca acizii arsenici, care ajung in glanda tiroida în cantitati de milionimi de gram, influentează pozitiv celulele producatoare de hormoni, care, in organismul uman, prezinta un risc de cancerizare foarte ridicat in ultimele 3 decenii. Compusii arsenici din gulie favorizeaza hranirea invelisului acestor celule, cu un risc foarte crescut  la cancerizare.

Gustul dulce – acrişor al guliei este ideal in combinatie cu alte legume, precum cele din reteta mea de mai jos:

Ingrediente pentru 4 persoane

  • 2-3 gulii curatate de coaja si taiate cubulete

  • 2-3 fire de ceapa verde tocate

  • 1/2 bulb de fenicul tocat

  • 1/4 de praz tocat

  • 2 tulpini telina apio tocate

  • 2-3 radacini de patrunjel curatate si tocate

  • tulpinile tocate de la o legatura de patrunjel

  • 100g unt irlandez

  • 1 lingura radacina de ghimbir curatat si tocat

  • 1-2 linguri ulei de masline extravirgin

  • 1 litru de apa filtrata

  • un pumn de seminte crude de dovleac

  • 2-3 crackers din ovaz cu seminte

  • frunze de la o legatura de patrunjel, tocate

  • sare de Himalaya cu verdeturi, dupa gust

  • 1 lingura condimente garam masala, dupa gust

  • piper mozaic macinat, dupa gust

mod de preparare

  • intr-o cratita mare se pune untul la topit si apoi se pun pe rand si se amesteca continuu, ceapa, prazul, tulpinile de patrunjel, feniculul, telina apio, radacina de patrunjel si guliile. Se adauga sare si piper, dupa gust. Se calesc timp de 10 minute, amestecand continuu. La final adaugati ulei de masline si condimentele garam masala
  • adaugati apoi apa, amestecati, acoperiti si lasati sa fiarba 10-12 minute la foc mediu. In ultimele 2 minute adaugati frunzele de patrunjel.
  • cu ajutorul unui blender vertical amestecati pana se face crema toata compozitia. Potriviti gustul cu sare si piper.
  • serviti cu frunze de patrunjel proaspat, seminte crude de dovleac si crackers de ovaz cu seminte

Sanatate multa tuturor!

May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*