Supa crema de ciuperci coapte si cartof dulce

In zilele intunecate, ploioase sau friguroase, precum cea de azi avem nevoie de mancaruri care sa ne ofere o stare de bine, de confort, un sentiment de protectie, de acasa. Textura cremoasa, catifelata si gustul acesta dulce-aromat face din aceasta supa crema o mancare de suflet, numai buna sa reduca nivelul de stres.

Anxietatea, oboseala si stresul se pot trata si preveni cu ajutorul ciupercilor, datorita continutului mare de zinc si vitamine din grupul B.

Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine si minerale continand vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic); minerale esentiale, printre acestea numarandu-se potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier si fosforDar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume. Ciupercile sunt bogate si in antioxidanti avand capacitatea de a intari sistemul imunitar.

Ciupercile contin factori antibiotici naturali, ce pot lupta impotriva infecțiilor.

O cură de 3-4 saptamani in care ciupercile nu lipsesc din alimentatie poate face sistemul imunitar rezistent in fata frigului. Vitamina D isi va reface indicele valoric necesar sanatatii dupa o astfel de cura. Ciupercile sunt singurele alimente non-animale care contin vitamina D, atat de importanta pentru sanatatea si dezvoltarea armonioasa a organismului uman.

Multe studii au sugerat ca un consum sporit de alimente cum sunt cartofii dulci scade riscul de obezitate, diabet, boli cardiovascilare si, in general, de deces, iar in acelasi timp contribuie la sanatatea tenului, ofera un plus de energie si scade greutatea corporala. Cartofii dulci sunt considerati un aliment cu un indice glicemic scazut, iar cercetarile recente sugereaza ca acestia pot reduce episoadele de hipoglicemie si de rezistenta la insulina in cazul persoanelor cu diabet. Fibrele pe care le contin cartofii dulci au si ele o contributie importanta.

Ingrediente pentru 4 persoane

  • 1 cartof dulce mare, curatat si taiat cubulete

  • 500g ciuperci champignon brune, spalate bine

  • 1 lingura aceto balsamico

  • 2 morcovi mici, curatatati si taiati cubulete

  • 2-3 fire de telina apio taiata feliute

  • 1 ceapa alba curatata si taiata cubulete

  • 1 lingurita de ghimbir proaspat curatat si tocat

  • 1/2 telina mica, curatata si taiata cubulete

  • 3-4 linguri ulei de masline extravirgin

  • 1 lingurita busuioc uscat

  • sare de Himalaya, dupa gust

  • piper macinata, dupa gust

  • 1 litru de apa filtrata

  • un pumn seminte crude de dovleac

mod de preparare

  • se spala bine ciupercile si se amesteca, intr-un castron, cu aceto balsamico si sare si se baga 10 minute in air fryer sau 15-20 minute la cuptor, pana se rumenesc
  • intr-o oala de supa se incing, la foc mare, 3 linguri de ulei, dupa care se adauga pe rand ceapa, ghimbirul, telina apio, telina, morcovii, cartofii dulci, sare si piper, se amesteca bine si se calesc timp de 5-6 minute. Se adauga apoi apa, busuiocul uscat, ciupercile coapte si se lasa sa fiarba 15-20 de minute, dupa care se paseaza cu ajutorul unui blender vertical.
  • se condimenteaza dupa gust si se serveste cu cateva seminte crude de dovleac

Ciupercile coapte dau un gust aparte supei, o minunatie care te unge pe suflet 😉 Mi-ar face placere sa-mi lasati un comentariu sa-mi spuneti cum v-a iesit aceasta reteta.

May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️

 
Summary
recipe image
Recipe Name
Supa crema de ciuperci coapte si cartof dulce
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*