Stufat de ciuperci cu masline verzi

Varianta vegetariana a traditionalului stufat de miel este incredibil de gustoasa si mult mai rapid de preparat. Fiind o mancare de primavara abunda bineinteles de tot ce-i mai bun in acest sezon, multitudinea de verdeturi, precum ceapa verde si usturoiul verde. Cum si prazul e infratit cu cele mentionate anterior, am considerat ca nu e cazul sa-l discriminez si sa-l exclud, astfel ca l-am inclus si pe acesta in reteta, la loc de cinste, sa dovedeasca ca poate sa aduca un plus de savoare oricarei mancari. In plus, cum noua ne place la nebunie combinatia de praz cu masline, am adaugat si niste masline, de data aceasta verzi, sa fie in ton cu culoarea predominanta a stufatului 😉

Ciupercile le-am marinat in prealabil cu aceto balsamico si ulei de masline, sare si piper si le-am copt in air fryer. Daca nu aveti air fryer nu e nicio probleme, se pot coace si in cuptor.

Ceapa si usturoiul verde au o multime de beneficii pentru sanatatea noastra si mai au un mare avantaj: sunt suficient de parfumate incat fac din orice salata sau mancare un festin al simturilor!

Usturoiul verde contine vitamina K, vitamina A, vitamina C, Vitamina B9, vitamina B6, mangan si fier. Nu lipseste alicina, un compus de sulf care ii ofera mirosul specific. Ceapa verde contine vitamina C, vitamina B9, potasiu, calciu, alicina, clorofila si cvercitina (antioxidant).

Ambele variante reduc riscul de boli coronariene si cardiovasculare, tin sub control tensiunea arteriala si favorizeaza circulatia sangelui. In ciuda mirosului neplacut, alicina stimuleaza oxidul nitric, un compus vasodilatator, care contribuie la scaderea tensiunii arteriale.

Tot alicina inhiba enzima hepatica necesara pentru sinteza de colesterol. In plus, usturoiul contine mangan (24% din DZR la suta de grame), un mineral care actioneaza in favoarea colesterolului bun, in timp ce absoarbe excesul de colesterol si il transporta la nivelul ficatului.

Usturoiul in special, dar si ceapa, sunt deja vedete in ceea ce priveste sistemul imunitar. Sustin bariera naturala de aparare a organismului, favorizand reducerea inflamatiilor, a infectiilor si dezvoltarea celulelor sanatoase.

Ingrediente pentru 4 persoane

  • 500g ciuperci champignon brune, spalate bine si taiate sferturi

  • 5 fire de ceapa verde, spalate bine si taiate in bucati cat jumatate de deget

  • 5 fire de usturoi verde, spalate bine si taiate in bucati cat jumatate de deget

  • 1 praz spalat bine si apoi taiat rondele, inclusiv partea verde

  • 150 g masline verzi fara samburi

  • 6 linguri pasta de tomate

  • 1 lingura faina de naut

  • 1 lingura aceto balsamico

  • 4-5 linguri ulei de masline extravirgin

  • 1 lingurita de piper negru macinat

  • 1 lingurita de marar uscat

  • sare, dupa gust

  • o legatura de marar spalata bine si tocata

  • o legatura de patrunjel spalat bine si tocat

  • 1 pahar de apa filtrata

  • 1 pahar de vin alb

MOD DE PREPARARE

  • intr-un castron amestecati ciupercile cu aceto balsamico si 1 lingura de ulei, sarati si piperati, amestecati bine, apoi bagati in air fryer timp de 10 minute sau la cuptor timp de 15 minute, pana se rumenesc frumos
  • intr-o tigaie adanca incingeti 3-4 linguri de ulei de masline si adaugati ceapa verde, usturoiul verde si prazul, amestecati bine si caliti timp de 7-8 minute, amestecand continuu, apoi adaugati paharul de apa, lasati sa fiarba 2-3 minute
  • adaugati apoi o lingura de faina de naut, amestecati bine, apoi adaugati pasta de tomate, amestecati si lasati sa fiarba 7-8 minute
  • la final adaugati paharul de vin, amestecati, adaugati si verdeturile si maslinele verzi si lasati sa mai fiarba 3-4 minute
  • dupa ce ati inchis focul lasati 2-3 minute sa se aseze toate aromele si apoi serviti

Ciupercile coapte impreuna cu vinul dau o aroma tare faina acestei mancari. Este rapid de facut, satios si plin de nutrienti.

May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️

 
Summary
recipe image
Recipe Name
Stufat de ciuperci cu masline verzi
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Subscribe to Our Newsletter

We keep your data private and share your data only with third parties that make this service possible. See our Privacy Policy for more information.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*