Am gasit de curand sa cumpar niste vinete bio si mi s-a facut pofta pentru aceasta combinatie cu spaghetti. Italienii, cred eu, ca se pricep cel mai bine sa puna vinetele in evidenta, sa faca din acestea starurile oricarui meniu mediteranean. Pentru data viitoare ma gandesc sa pregatesc o gustare rapida, niste bruschette cu vinete si menta. Ooh so yummy!
Reteta pe care vi-o propun este de fapt fructul dragostei dintre o caponata siciliana de vinete, care este absolut fantastica si indragitele tututor, spaghetele. Merge de minune gatita pe ritmuri de Pink Martini https://www.youtube.com/channel/UC674a0Y6Rc7D59gUotdUzYg
Stiati ca vinetele sunt orginare din India de Sud si Sri Lanka? Se cultiva intens de mai bine de 1.500 de ani.
In afara de apa, contin multe vitamine si minerale, care sunt extrem de benefice organismului uman. Vitaminele B1, B3, B5 și B6 sunt esențiale pentru metabolizarea grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.
Protejează creierul -nasuninul din compozitia vinetelor impiedica „atacul” radicalilor liberi asupra lipidelor din membranele celulelor creierului. Complexul de vitamine B te ajuta sa faci fața stresului si iti confera o stare psihica buna, la asta contribuind si soroparonul si scopoletina din continutul vinetelor.
Te ajuta sa slabesti si iti protejeaza tractul digestiv. Continutul bogat in apa le face sa fie un foarte bun aliment diuretic, iar fibrele din ele iti dau senzatia de satietate si-ti usureaza tranzitul intestinal, protejandu-te si de cancer de colon.
Previn cancerul, inflamatiile si bolile cronice. Vitaminele A si C iti intaresc sistemul imunitar, acidul clorogenic, care protejeaza organismul impotriva infectiilor bacteriene, este un puternic antimutagen, impiedicand celulele sanatoase sa devina cancerigene. Totodata, nasuninul impiedica hranirea celulelor canceroase, prevenind formarea tumorilor.
Scad nivelul colesterolului, atat din sange cat si cel din peretii arteriali, ceea ce te protejeaza de bolile cardiovasculare si de accidentele cardiovasculare cerebrale, datorita nasuninului. Totodata, acesta repara daunele ADN-ului, incetineste procesul de imbatranire si impiedica organismul sa absoarba mai mult fier decat are nevoie. Importanta e si vitamina K, cea care impiedica formarea cheagurilor de sange.
Ingrediente pentru 4 persoane
2 vinete bio, taite felii precum cartofii prajiti
2 conserve a cate 400g fiecare de rosii ovale, de buna calitate, curatate de coaja
4 catei de usturoi, curatati si taiati felii subtiri
o lingura condiment uscate: coriandru, oregano, cimbrisor, busuioc
frunze de busuioc
450 g spaghetti integrale
150 g parmesan ras
50g parmesan cuburi
o legatura de busuioc proaspat, separate frunzele de tulpini si apoi tocati tulpinile
o lingura aceto balsamico
sare de Himalaya cu verdeturi
4-5 linguri ulei de masline extravirgin
optional 1 ardei iute rosu, uscat si tocat
mod de preparare
- intr-o tigaie cu diametru mare se pun la prajit, in 2 transe, 3-4 linguri ulei de masline, felii de vinete. Cand incep sa se rumeneasca adaugati condimente uscate si ardei iute.
- dupa ce s-au parijit toate feliile de vinete, puneti-le pe toate inapoi in cratita, adugati ulei, usturoi si tulpinile de busuioc. Adaugati apoi si rosiile, pe care le zdrobiti in tigaie.
- stropiti totul cu cu aceto balsamico si lasati sa fiarba la foc mic 10-15 minute
- puneti intr-o oala la fiert spaghettele timp de 10-12 minute, iar la final scurgeti-le si daugati ulei de masline
- repartizati in farfurii pastele peste care turnati cu polonicul tocana de vinete. Presarti parmesan ras, frunze de busuioc si cateva cubulete de parmesan
“Life is a combination of magic and pasta.”
Federico Fellini
May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️
