Salata de varza de Bruxelles

Mi-am facut cadou de ziua mea un air fryer. De-atunci m-am tot jucat cu el si vreau sa va spun ca I’m in love 🙂 ❤️

Am pregatit aceasta salata cu ajutorul air fryer-ului. Este o explozie de prospetime, de arome, e si usor crocanta, asa cum imi place mie, iar sosul…ei bine, sosul trebuie sa admit ca este vedeta acestei retete. Fara acest sos totul ar fi fost destul de fad si uscat. Reteta se incadreaza cu usurinta la capitolul retete festive, de sezon, astfel ca am pus-o frumos in evidenta intr-un platou in forma de brad 😉

Varza de Bruxelles este o leguma care nu ar trebui sa lipseasca din dieta noastra. Este o importanta sursa de substante nutritive esentiale pentru corpul nostru si aduce multe beneficii importante pentru sanatate:

Scade colesterolul. Prin continutul de fibre, varza de Bruxelles previne si daca e nevoie scade colesterolul din sange.

Previne modificarile ADN-ului. Studii recente au aratat ca anumiti compusi din varza de Bruxelles blocheaza activitatea enzimelor sulphotransferase care pot fi daunatoare pentru sanatatea si stabilitatea ADN-ului in interiorul celulelor albe din sange.

Sursa de antioxidanti. O serie de ingrediente antioxidante se gasesc in varza de Bruxelles, inclusiv vitaminele C, E si A, precum si mangan. Mai mult decat atat, antioxidantii flavonoizi, cum ar fi izorhamnetinaquercitin, precum si kaempferol, de asemenea, protejeaza impotriva stresului oxidativ.

Reduce inflamatiile. Studiile au aratat ca glucobrassicin-ul, un glucozinolat special aflat in cantitate mare in varza de Bruxelles, lupta cu inflamatiie la nivel genetic, odata convertit in molecula indol-3-carbinol, sau ITC. Mai mult decat atat, o cana si jumatate de varza de Bruxelles contine aproximativ 430 de miligrame de acizi grasii omega-3 (aproximativ o treime din cantitatea zilnica recomandata), care au un rol important in scaderea proceselor inflamatorii din organism. Nu in ultimul rand, vitamina K previne si ea aparitia inflamatiilor in corp. Potrivit unui studiu olandez, care a analizat efectele unei diete bogate in varza de Bruxelles asupra leziunilor ADN-ului, dupa numai 3 saptamani persoanele prezentau o scadere a leziunilor ADN-ului cu 28%, ceea ce conduce la reducerea riscului cancerului.

Previne mai multe forme de cancer. Glucozinolatii din varza de Bruxelles si sulforafanul lupta si previn diferite tipuri de cancer, inclusiv al vezicii urinare, de san, de colon, pulmonar, de prostata, si cancer ovarian. Cercetatorii de la Departamentul de Cercetare a Cancerului din Anglia au descoperit ca varza de Bruxelles are cea mai mare concentratie de indole-3-carbinol (I3C) substanta care omoara celulele canceroase. Se pare ca I3C-ul este benefica si in cazul cancerului de colon: pentru a fi eficace, trebuie administrata o cantitate de 3-400 mg de I3C zilnic. De asemenea, studiile au demosntrat ca persoanele care consuma varza de Bruxelles, prezinta un risc cu 29% mai mic de a dezvolta cancer de vezica urinara, in comparatie cu persoanele care nu consuma aceasta leguma. Un alt studiu al cercetatorilor din Singapore in care au fost fost implicate numai femei a aratat ca la nefumatori varza de Bruxellles, scade riscul cancerului la plamani cu 30%, iar la fumatori cu 69%.

Suport cardiovascular. Sulforafanul prezent in varza de Bruxelles, dar si in alte crucifere nu numai ca previne inflamatiile in sistemul cardiovascular, dar poate, de asemenea, preveni si chiar repara leziunile vaselor de sange. Astfel, varza de Bruxelles poate lupta impotriva atacului de cord, a bolilor cardiace ischemice, a arterosclerozei. Mai mult decat atat, prin scaderea colesterolului previne blocajul arterial.

Imbunatatestedigestiasibocheaza Helicobacter pylori. O cana de varza de Bruxelles contine patru grame (16% din DZR) de fibre dietetice, care poate ajuta la digestie, pentru a preveni constipatia. De asemenea, datorita fibrelor, se mentine un nivel optim de zahar in sange. Mai mult, sulforafanul protejeaza captuseala stomacului prin obstructionarea dezvoltarii excesive a Helicobacter pylori, bacteria care poate declansa cancerul gastric.

VitaminaK. Varza de Bruxelles este o sursa deosebit de bogata in vitamina K (o cana contine 273.5% din DZR), care promoveaza sanatatea oaselor, previne calcifierea tesuturilor organismului; este si un agent antioxidant si anti-inflamator, si este esentiala pentru buna functionare a creierului si a nervilor.

VitaminaC. Varza de Bruxelles este, de asemenea, o sursa importanta de vitamina C (o cana contine peste 161% din DZR). Aceasta vitamina asigura un sistem imunitar sanatos, scade tensiunea arteriala, scade toxicitatea plumbului, previne cataracta si ateroscleroza, bolile de inima, accidentul vascular cerebral si cancerul.

VitaminaA. Varza de Bruxelles contine, de asemenea peste 20% din necesarul zilnic de vitamina A, care stimuleaza imunitatea, protejeaza ochii impotriva cataractei ai a degenerescentei maculare, pastreaza oasele si dintii sanatosi, previne calculii renali si este esentiala pentru organele de reproducere.

Acidul folic.O cana de varza de Bruxelles contine o doza sanatoasa de acid folic (aproape 25% din DZR), precum si beneficiile asociate cu aceasta vitamina. De exemplu, acidul folic suprima homocisteina – un acid care se formeaza in urma metabolizarii carnii si a altor alimente care contin proteine), despre care studiile au aratat ca are un rol important in declansarea bolilor de inima.

Ingrediente pentru 4 persoane

  • 650 -700g varza de Bruxelles

  • 50 ml ulei de nuci

  • 75 g de nuci

  • 75 g de merisoare uscate

  • 50 g stafide brune

  • 50 g de goji

  • 30 g muguri de pin

  • sare de Hilmalaya cu verdeturi, dupa gust

  • piper mozaic, dupa gust

Ingrediente pentru sos

  • 100 ml de sos de soia

  • 20 ml suc de lime

  • 20 ml otet de vin alb

  • 50 ml ulei de susan

  • 2 linguri pasta tahini (pasta de susan)

  • 75 g de stafide brune

  • 3 curmale deshidratate

  • 1-2 linguri ulei de masline

  • 1 pahar de apa filtrata

mod de preparare

  • am oparit 5 minute varza de bruxelles in apa fierbinte
  • apoi am scurs-o si, intr-un castron am frecat-o bine cu cu ulei de nuci, sare si piper si am bagat-o apoi in air fyer timp de 20-30 de minute (gustati pe parcurs si ajustati timpul de preparare in functie de cat de crocanta sau cat de moale va place sa fie compozitia). In ultimele zece minute am adaugat in fryer si mugurii de pin sa se rumeneasca putin
  • intre timp am pregatit sosul – am pus toate ingredientele si le-am amestecat in blender pana s-au facut pasta
  • am scos varza de Bruxelles, am stropit-o cu ulei de nuci, am adaugat cateva linguri de sos si am presarat deasupra muguri de pin, nuci, merisoare, goji si stafide

Yummy! Cine ar fi crezut ca varza de Bruxelles poate fi atat de versatila?

May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*