Quiche de sfecla rosie si dovleac

Eu ma numar printre cei care iubesc sfecla rosie si nu ratez nicio ocazie sa o introduc in retetele mele. Am ales sa nu folosesc branza, cum se obisnuieste in retetele de quiche, tocmai pentru a pastra cat mai pregnant gustul de sfecla, sa simti ca mananci sanatate curata intr-o tarta de legume fabuloasa. Sper sa-ti placa aceasta idee 😉

Va invit sa parcurgeti in cele ce urmeaza argumente pentru a consuma cat mai des aceasta leguma minunata

Sfecla rosie, folosita ca medicament are un trecut, care se pierde in antichitate. In Babilon, Asiria, Iran vindecatorii o foloseau cu mare succes in tratarea unor afectiuni precum: bronsita, constipatia, hemorizi, gripa, hipertensiune, raceala, dureri de cap, umflaturi ale picioarelor, litiaza renala, pietre la colicist, etc. Radacinile de sfecla rosie ajungeau sa fie exportate cu caravanele – ca mirodeniile si ca aurul, pana in Imperiul Roman si Grecia.

Legenda spune ca Imparatul roman Tiberius, convins de calitatile sfeclei a stabilit plata tributului datorat de triburile germanice in lazi cu sfecla, in locul pungilor cu aur.

Laboratoarele moderne au confirmat calitatile de antioxidant ale sfeclei si de intarire a sistemului imunitar al organismului. Sfecla contine cantitati mari de fier care combate anemia, de betanina, saruri de potasiu care au efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, asupra nivelului de colesterol, a metabolismului lipidic in celulele ficatului si a intaririi peretilor vasculari.

Nu este de neglijat continutul de cupru din sfecla rosie. Lipsa de cupru in alimentatie provoaca incaruntirea precoce a parului, ingreuneaza procesul de consolidare a fracturilor, provoaca dereglari in activitatea pancreasului.

Alt element important este zincul, prezent in cantitati foarte mari. Datorita prezentei lui in alimentatie, functioneaza bine organele de reproducere, creste apetitul sexual, se previne aparitia cosurilor, a furunculozei, caderea parului. Lipsa de zinc afecteaza vederea, poate provoca infarctul miocardic.

Tot sfecla contine si o cantitate mare de mangan, care apara ficatul de distrofie adipoasa, scade nivelul de zahar in sange, ajuta in lupta cu scleroza si elimina surplusul de apa din organism. Sfecla contine si iod, care favorizeaza metabolismul, fiindu-le extrem de prielnica persoanelor cu obezitate si care sufera de inhibarea functiilor tiroidei.

Ingrediente pentru 4-6 persoane

  • 400g foaie de placinta

  • 2 sfecle coapte, taite in sferturi

  • 1 ceapa rosie, taiata in sferturi

  • 1 dovleac mic, copt, taiat in doua si curatat de seminte

  • 3 oua

  • 150g iaurt grecesc din lapte de bivolita

  • un pumn de nuci zdrobite

  • 100ml lapte vegetal – eu am facut din seminte decorticate de canepa

  • 1 pumn de mazare congelata

  • 20g unt irlandez

  • 2-3 linguri ulei de masline extravirgin

  • sare de Himalaya si piper macinat, dupa gust

mod de preparare

  • incalziti cuptorul la 180 de grade si coaceti timp de 30 de minute, intr-o tava cu hartie de copt, sfecla, ceapa si dovleacul, unse in prealabil cu putin ulei si sare
  • intr-un castron amestecati ouale, iaurtul grecesc, laptele vegetal, sare si piper
  • ungeti cu unt o tava de placinta si asezati apoi foaia de placinta. Feliati sfecla si asezati-o peste foaia de placinta. Adaugati apoi dovleacul taiat cubulete, fara coaja, ceapa rosie, mazarea si turnati apoi peste toate acestea amestecul de ou cu iaurt si lapte vegetal. presarati cu nuci, sare si piper si bagati la cuptor timp de 30 de minute
  • serviti cate o felie de placinta pe un pat de salata proaspata cu putin ulei de masline. Optional puteti stropi cu putin kefir ecologic.

Arata tare bine dupa cum se poate vedea, iar gustul parca este o explozie de nutrienti. Love it!

Quiche sfecla rosie si dovleac

May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️

 
Summary
recipe image
Recipe Name
Quiche de sfecla rosie si dovleac
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*