Se spune ca alimentul care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa credinciosilor de Florii este pestele. De ce se mananca peste? Ei bine, se spune ca Iisus ar fi cerut sa manance peste, drept pentru care Biserica ortodoxa da dezlegare acestui aliment in ziua de Florii. In plus, in popor se spune ca cine mananca peste de Florii va avea puteri tamaduitoare, se va lecui de orice boala si va avea noroc tot anul.
Cum la mine in familie am pe cineva innebunit dupa paste, care, in special in weekend cere sa manance acest fel, a trebuit sa improvizez cumva, vorba aceea, sa impac si capra si varza 😉
Am ales sa folosesc dovlecel in aceasta reteta, care este si sanatos si tare gustos, iar pentru cremozitate am folosit pastarnac si usturoi. Ce a iesit? O deliciozitate, bineinteles 😉
Dovlecelul contine substante active atat in miez, cat si in coaja. De aceea este bine sa le consumi impreuna, mai ales fiindca si coaja se gateste foarte usor. Dovleceii au putine calorii si contin peste 90% apa, atunci cand sunt proaspeti. Cele mai importante substante din compozitia dovleceilor sunt potasiu.
Dovleceii fac minuni impotriva inflamatiei din intregul organism. Substantele active din compozitia dovlecelului lupta impotriva radicalilor liberi, blocheaza procesele degenerative si au efect calmant. Datorita aportului de vitamine si minerale, dar si acestui rol antiinflamator, dovleceii se recomanda atat cu efect de preventie, dar si in perioadele de convalescenta, ca adjuvant pentru o vindecare mai rapida.
Ingrediente pentru 4 persoane
250g penne din grau dur
1-2 dovlecei taiati rondele, apoi jumatati
250g creveti decorticati
1-2 pastarnac curatat si tocat marunt
4-5 catei de usturoi, tocati marunt
4-5 linguri ulei de masline extravirgin
zeama de la 1/2 lamaie
1 lingurita de oregano uscat
1 lingurita de busuioc uscat
1 varf de chilli macinat
1 legatura de marar, tocata
sare si piper, dupa gust
mod de preparare
- fierbeti pennele intr-o oala cu apa cu sare, timp de 8-10 minute, conform instructiunilor de pe ambalaj
- intr-o tigaie adanca incingeti 3-4 linguri de ulei si adaugati pe rand, amestecand continuu, usturoiul, pastarnacul, sare, piper, oregano, busuioc si gatiti timp de 4-5 minute, apoi adaugati dovlecelul, amestecati bine, mai adaugati ulei, daca considerati necesar, amestecati bine si gatiti timp de 5-6 minute, apoi adaugati si crevetii, sare, piper, chilli, zeama de lamaie, amestecati bine si gatiti inca 5-6 minute, pana se fac crevetii, apoi stingeti cu 2 polonice cu apa in care au fiert pastele si gatiti la foc mediu 4-5 minute. La final adaugati mararul tocat si amestecati.
- Scurgeti pastele de apa, puneti in farfurii cate o portie si apoi, deasupra, cu ajutorul unui polonic cate o portie de creveti si dovlecei. Amestecati si serviti.
Inca o reteta minunata de paste, care ne-a incantat asa cum ne asteptam 😉
May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️
