Pentru o cina de weekend plina de miresme apetisante, care ajung pana la vecini. Sosul pentru legume face diferenta! Un preparat ideal pentru o seara minunata in compania familiei sau a prietenilor. Nu exista combinatie mai reusita pentru mine iarna, decat peste de munte cu legume la cuptor.
Pastravii sunt pesti care traiesc in special in apele de munte (altitudine de peste 1,000 m), ape cu temperatura relativ scazuta si in timpul verii, dar pot fi gasiti si in zonele mai joase, submontane si de deal (altitudini de 250-300 m), cu condiția ca apele sa fie puternic oxigenate.
Alaturi de somon, ton, ansoa, hering, pastravul este in topul pestilor cu continut mare de acizi grasi omega-3. Acizii grasi omega-3 continuti din plin in peste determina reducerea colesterolului LDL, care ingroasa arterele, cresc colesterolul benefic HDL, micsoreaza presiunea sangelui si previn accidentele vasculare cerebrale ajutand sangele sa nu se coaguleze.
Pastravul este o sursa buna de proteine, vitamina B12, tiamina, riboflavina, niacina, fosfor, seleniu, acizi grasi Omega 3. Consumul de pastrav imbunatateste sanatatea cardiovasculara, abilitatile cognitive si ajuta la tonifierea corpului.
Ingrediente pentru 4 persoane
4 pastravi proaspeti, eviscerati
1 vinata medie bio, taiata cuburi
2-3 cartofi noi, cu tot cu coaja, bine spalati
2 pumni de varza de bruxelles, spalata bine si taiata jumatat
1 cartof dulce, mediu, curatat si taiat cuburi
4-5 fire de sparanghel, taiate in doua
1 sfecla curatata si taiata cuburi
2 morcovi curatati si taiati rondele
1 ardei rosu si 1 ardei galben, curatati de seminte si apoi taiati cuburi
florete de la 1 manunchi mediu de broccoli
10 rondele de praz
2 tulpini de telina taiate felii
½ bulb de fenicul feliat
2 fire de ceapa verde taiate rondele
1 ceapa rosie de apa curatata si taiata in doua
4-5 catei de usturoi
4-5 felii de ghimbir proaspat curatat
un pumn muguri de pin
un pumn de fulgi de migdale
un pumn de seminte crude de dovleac
un pumn de arahide prajite maruntite
un pumn de caju crud
2 linguri unt
2 lamai
1 lime
frunze patrunjel pentru asezonarea de final
SOS pentru legume -amestecati intr-o cana
2-3 linguri ulei de masline
1 lingura ulei de susan
1 lingura sos de soia
1 lingura sweet chilli
1 lingura unt de arahide bio
1 lingura aceto balsamico
o lingura 1/2 amestec de condimente uscate: cimbru, oregano, boia afumata dulce, rozmarin, marar, nucsoara, scortisoara, mix garam masala.
1 lingura nuca pisata
mod de preparare
- punem 10-12 minute la fiert toate legumele, dupa care le strecuram. Pastram zeama rezultata pentru o viitoare supa
- intr-un castron mare amestecam foarte bine legumele cu sosul preparat
- intr-o tava de cuptor de 40x30cm puneti o foaie de hartie de copt, turnati toate legumele si asezati-le uniform in tava
- umpleti fiecare peste cu putin unt, cativa catei de usturoi, 1 felie de ghimbir si cateva felite de tulpina de telina. Apoi plasati pestele peste legume
- presarati peste toata compozitia din tava semintele de pin, caju, migdale, dovleac
- stropiti totul cu putin ulei si suc de lamaie si bagati la cuptor timp de 30-45 minute
“In the hands of an able cook, fish can become an inexhaustible source of perpetual delight.”
Jean-Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826)
May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️
