Bunica mea obisnuia sa faca mancare de fasole galbena cu smantana si marar. Doamne ce bunatate! Reteta se pare ca e de inspiratie maghiara, dar eu sunt convinsa ca e de fapt un amalgam balcanic;-)
Eu am adaptat putin reteta, in sensul in care nu am folosit faina pentru ingrosarea sosului ci radacina de pastarnac tocata. N-am folosit nici asa multa ceapa galbena ci am combinat niste ceapa verde cu praz. Am pastrat in final amestecul de paprika cu rosii, marar si smantana, pentru sos. Ce a iesit? O reteta incredibil de gustoasa! Merita incercata!
Ingrediente pentru 4-6 persoane
500g fasole galbena proaspata
250g fasole verde proaspata
1 legatura de marar tocata
200g smantana
2 linguri de paprika
200g conserva de rosii decojite, bucati
5-6 catei de usturoi, tocati
3-4 fire de ceapa verde tocata
1/2 praz tocat
3 radacini de patrunjel tocate
1/2 cana de ulei de masline
sare si piper, dupa gust
mod de preparare
- intr-o oala mai mare puneti la fiert timp de 30 de minute, in apa cu sare, fasolea galbena si cea verde, curatata de capete si injumatatite, daca sunt mai maricele. Scurgeti apoi de apa.
- intr-o tigaie adanca incingeti uleiul si rumeniti apoi ceapa verde, prazul, usturoiul, amestecate cu paprika, dupa care turnati 2 polonice din zeama in care fiebe fasolea, fierbeti 5-6 minute, apoi adaugati rosiile, maestecati bine, asezonati cu sare si piper, dupa gust si gatiti timp de 5-6 minute. La final adaugati mararaul, apoi smantana si mai lasati sa fiarba 3-4 minute.
- Amestecati bine fasolea cu sosul din tigaie si serviti.
La asa un sos bun merge sa inmoi si putina paine de casa proaspata 😉 Yummy! Bun, bun, tare bun!
May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️
