Primele ingrediente care iti vin in minte cand te gandesti cu ce sa combini mamaliga sunt de cele mai multe ori branza si smantana, nu-i asa? Dar ce-ar fi sa combini cu ceva legume? Pe blogul meu vei gasi 2 optiuni tare gustoase si usor de facut: burguignon de ciuperci cu mamaliga si linte in sos tomat cu mamaliga. Si uite acum ma pregatesc sa introduc a 3-a optiune 🙂
Gustul ciupercilor pleurotus este asemanator cu al ciupercilor albe, dar valoarea nutritionala a acestora este deosebita. Continutul de proteine este de pana la 50,4%, hidrati de carbon de 3 -5 %, grasimi de 0,2- 2,5%. Daca prin comparatie cu carnea continutul de proteine este un pic mai scazut la ciupercile Pleurotus ostreatus, in ceea ce priveste calitatea proteinei este net superioara. Contine micro elemente precum (potasiu, magneziu, fier, cobalt, etc), iar fosfor mai mult decat pestele si laptele. De asemenea contine vitaminele A, C, D , grupul PP, acid pantotenic, etc.
Cercetarile recente au demonstrat ca Pleurotus ostreatus are capacitatea de a extrage din corp substantele radioactive, ajuta in tratamentul si prevenirea hepatitei, diminueaza concentratia de colesterol in sange, ajuta la mentinerea tensiunii arteriale. De asemenea s-a descoperit ca poate avea actiune antioxidanta si poate fortifica sistemul imunologic.
Ca parte a regimului alimentar, ciupercile Pleurotus ostreatus pot inlocui cu succes 60- 80% din cantitatea de carne si produse derivate, consumate. Valoarea energetica este de 100-370 kJ/100 gr. Este un produs dietetic, ce poate fi consumat de catre toate categoriile de varsta.
Ingrediente pentru 4 persoane
500g ciuperci pleurotus, desfacute
1 zucchini mare taiat rondele de 2 cm si apoi jumatati
4-5 catei de usturoi tocati
3-4 linguri ulei de masline extravirgin
1 lingura aceto balsamico
1 lingurita oregano uscat
1 lingura ulei de susan -optional
1 lingurita curry pulbere -optional
1 lingurita seminte de susan -optional
sare si piper, dupa gust
200g malai
2 fire de ceapa verde taiate rondele
optional – cateva frunze de salata
MOD DE PREPARARE
- intr-un castron amestecati ciupercile si bucatile de zucchini cu usturoiul tocat, aceto balsamico, ulei, sare, piper, oregano si optional cu ulei de susan si praf de curry
- incingeti cuprorul la 180-200 de grade
- asezati o foaie de copt in tava de cuptor si apoi rasturnati continutul castronului, asezati uniform legumele in tava si coaceti timp de 35-40 de minute, pana se rumenesc frumos. In ultimele 5 minute adaugati, optional, seminte de susan
- intr-o oala puneti la fiert apa cu sare pentru a pregati mamaliga. Adaugati pe rand, amestecand continuu cu telul in forma de para, care va preintampina formarea cocoloaselor, cate 1 lingura de malai, in ploaie. Continuati sa amestecati, chiar si dupa ce s-a pus tot malaiul, pana ce mamaliga reincepe sa fiarba. Se reduce atunci focul la minimum, pentru ca mamaliga are tendinta sa improaste cu stropi fierbinti in timp ce fierbe. Se amesteca in continuare inca 5 minute, apoi se va acoperi oala cu capacul și se va fierbe la foc minim inca 7-8 minute, timp in care vom descoperi oala si vom amesteca energic de cateva ori.
- serviti apoi legumele pe un pat de mamaliga, presarati ceapa verde si adaugati alaturi, cateva frunze de salata stropite cu putin ulei
May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️
