Cum se apropie weekendul, cum ni se face pofta de paste! Mai ales lui fiu-miu 😉 Si, pentru ca este o perioada in care avem nevoie sa mancam cat mai multe legume, mai ales dintre cele incarcate de vitamina C si de alte substante active, benefice intaririi imunitatii si cu puternic efect antimicrobian m-am gandit la aceasta combinatie inedita, neaosul praz si bulbul de fenicul, des utilizat in bucatariile mediteraneene.
Bulbul de fenicul este o leguma versatila, utilizata inca din antichitate pentru proprietatile sale nutritive si medicinale. Aceasta leguma, specifica sezonului rece contine unele uleiuri esentiale remarcabile, antioxidanti, flavonoide, minerale, vitamine, care sunt cunoscute pentru beneficiile aduse sanatatii.
Fenicul contine o cantitate medie de vitamin C. 100 g de bulbi proaspeti ofera 12 mg, aproximativ 15% din doza zilnica recomandata de vitamina C.
Feniculul contine de asemenea minerale si vitamine, cum ar fi: acidul pantotenic, piridoxina (vitamina B6), acid folic, niacina, riboflavina, tiamina, vitamine esentiale pentru o sanatate optima. Acidul folic este esential pentru sinteza ADN-ului si a diviziunii celulare.
Fenicul este una dintre legumele cu continut caloric foarte scazut, aproximativ 31 de calorii la 100 grame. In plus, este imbogatit cu cantitati generoase de fibre, aproximativ 3,1 g la fiecare 100 grame, foarte putine grasimi si zero colesterol.
Prazul are rol antiseptic, bacteriostatic, stimuleaza imunitatea, scade riscul cancerului de colon, prostata, san, ovarian, are efecte laxative, vermifug, emolient, efect expectorant, diuretic, favorizeaza eliminarea toxinelor din organism, lubrefiaza peretii intestinali, grabeste evacuarea intestinelor, antiinflamator, antiseptic, carminativ, hipotensiv, stomahic, diuretic, expectorant, hipogliceminant, tonic si vasodilatator.
Ingrediente pentru 4 persoane
250g paste fusilli integrale organice
1/2 bulb de fenicul, taiat feliute, inclusiv tulpina verde
1/2 praz mare, partea alba taiata rondele si apoi jumatati
1 fir de telina apio, taiat feliute
2-3 catei de usturoi taiati feliute
4-5 linguri ulei de masline extravirgin
1-2 linguri miez de nuca pisata
500 ml apa filtrata
sare de Himalaya, dupa gust
1 lingura de piper macinat
2 lingurite zahar de cocos (optional)
mod de preparare
- puneti la fiert, intr-o oala, apa cu sare, la foc mediu, apoi adaugati pastele si fierbeti 8-9 minute. Adaugati o lingura de ulei de masline in ultimele 2 minute de fierbere. Pastrati 2 polonice din zeama, iar restul scurgeti, varsand pastele intr-o sita si apoi inapoi in oala.
- intr-o tigaie adanca puneti 4 linguri de ulei de masline si apoi adaugati prazul, usturoiul, feniculul, telina apio, sare si piper, amestecati si lasati sa se rumeneasca 5-6 minute, dupa care adaugati cele 2 polonice de zeama de la paste, zahar de cocos, acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba 3-4 minute la foc mediu.
- Turnati tigaia de praz si fenicul peste paste, amestecati, potriviti de sare si piper, apoi adugati miezul de nuca pisata, presarati frunzele de la bulbul de fenicul si serviti.
Un gust suprinzator de bun, dulce si aromat, care sunt convinsa ca o sa incante simturile!
May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️
