Dovleac copt cu mazare

Pentru ultimele zile de post va propun o reteta usor de preparat si tare gustoasa. Am copt un dovleac placintar, de dimesiune medie, alaturi de un cartof dulce, cativa catei de ustoroi, o ceapa rosie, toate in prealabil marinate cu mirodenii parfumate. La final i-am asezat pe un pat de salata de camp si am pus deasupra niste mazare fina din conserva. Simplu, nu-i asa? Si surprinzator de gustos! Incearca si nu o sa-ti para rau.

Dovleacul este o leguma bogata in vitamine si minerale. In 100 de grame se gasesc 9 mg de vitamina C, 1,06 mg de vitamina E si 7.384 UI de vitamina A. In cantitati ridicate se gasesc si potasiul, mai exact 200 de mg la 100 de grame de dovleac, si betacarotenul, care nu doar ca ii ofera culoarea portocalie, ci este si un antioxidant puternic. 

Dovleacul mai contine saruri minerale (fosfor, calciu, cupru), antioxidanti, fibre, proteine, calciu, magneziu, acid pantotenic si triptofan, tiamina, piridoxina si niacina. In acelasi timp, semintele de dovleac sunt o sursa bogata de magneziu.

Datorita continutul bogat in vitamine si minerale, dovleacul joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Iata care sunt cateva dintre beneficiile dovleacului:

  • Regleaza tensiunea arteriala – consumul de dovleac este benefic pentru sanatatea inimii, iar datorita continutului ridicat de potasiu, poate fi de ajutor in tratarea hipertensiunii.
  • Reduce riscul de aparitie a diabetului – semintele si pulpa dovleacului contin substante care ajuta la absorbtia glucozei in tesuturi si la mentinerea acesteia la un nivel optim si poate fi de ajutor in prevenirea aparitiei diabetului de tip 2.
  • Intareste sistemul imunitar – dovleacul contine o cantitate ridicata de vitamina C si betacaroten, ambele fiind benefice pentru intarirea sistemului imunitar. Odata ajuns in organism, betacarotenul este transformat in vitamina A, care declanseaza productia de leucocite, celulelele albe din sange care lupta cu infectiile.
  • Ajuta la imbunatatirea vederii – betacarotenul ajuta la mentinerea unei bune vederi pe masura ce imbatranim si reduce riscul de aparitie a cataractei, una dintre principalele cauze care duc la pierderea vederii. Totodata, vitaminele C si E ajuta la prevenirea radicalilor liberi care pot afecta celulele ochiului.
  • Stimuleaza pierderea in greutate – dovleacul are un continut scazut de calorii (sub 50 de calorii pentru 245 de grame) si este o sursa bogata de fibre, care sporesc senzatia de satietate, fiind de mare ajutor in curele de slabire.
  • Previne aparitia bolilor cardiovasculare – continutul ridicat de potasiu, vitamina C si fibre din dovleac ajuta la mentinerea sanatatii inimii si scad riscul de aparitie a accidentului vascular cerebral.
  • Tine colesterolul sub control – dovleacul este bogat in antioxidanti care ajuta la reglarea colesterolului si previne oxidarea  colesterolui rau (LDL).
  • Protejeaza pielea – vitamina C ajuta la producerea de colagen, o proteine esentiala pentru o piele sanatoasa. Totodata vitamina C, luteina si antioxidantii protejeaza pielea de actiunea  nociva a razelor ultraviolete.
  • Mentine sanatatea aparatului urinar – semintele de dovleac ajuta la ameliorarea simptomelor asociate prostatei si imbunatatesc functiile aparatului urinar.
  • Imbunatateste calitatea somnului – semintele de dovleac au un continut bogat de magneziu care ajuta la imbunatatirea somnului.
  • Ajuta digestia – datorita continutului ridicat de fibre, dovleacul este benefic pentru imbunatatirea digestiei si poate ajuta in combaterea constipatiei.

Ingrediente pentru 4 persoane

  • 1 dovleac placintar, mediu taiat rondele, apoi in jumatati

  • 1 cartof dulce mediu, spalat bine si apoi taiat in ce forma doresti

  • 1 conserva de mazare fina, scursa de lichid

  • 4-5 catei de usturoi, curatati de coaja

  • 1 ceapa rosie medie, curatat si taiat sferturi

  • 1 lingurita chimion pulbere

  • 1 lingurita de pulbere de curry

  • 1 lingurita oregano

  • 1 lingura ulei de susan

  • 2-3 linguri ulei de masline

  • 1 lingura aceto balsamico

  • 1-2 pumni de salata de camp

  • sare si piper, dupa gust

MOD DE PREPARARE

  • intr-un castron amestecati dovleacul, cartoful dulce, usturoiul si ceapa cu ulei de susan, sare, piper, aceto balsamico, chimion, oregano, curry si ulei de masline
  • incingeti cuptorul la 180 de grade, in prealabil
  • intr-o tava de cuptor puneti o folie de copt si asezati apoi toate legumele si bagati la cuptor timp de 35-40 de minute, pana se rumenesc bine
  • Recomand sa curatati dovleacul copt de coaja, inainte de servire.
  • pe un platou asezati un pat de salata de camp si apoi puneti feliile de dovlea, cartofii dulci, usturoiul si ceapa si presarati cu mazarea din conserva si serviti

Hmm! Ce buun! Cred ca mai vreau o portie 😉

May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️

 
Summary
recipe image
Recipe Name
Dovleac copt cu mazare
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*