Burguignon de ciuperci cu mamaliga

Daca ai vazut unul dintre cele mai savuroase filme ale anului 2009, in care Meryl Streep ii da viata unei maestre ale bucatariei, Julia Child, atunci iti amintesti sigur imaginile menite sa te faca sa te topesti de pofta. Dar si emotia tinerei Julie, cand dupa zeci de retete incercate, a ajuns la una pe cat de rustica, pe atat de complexa. Era vorba despre celebra “Boeuf Bourguignon” din cartea de bucate a Juliei Child – “Mastering the Art of French Cooking” , reteta cu care avea sa impresioneze un critic culinar exigent. Daca nu ai vazut filmul si te intrebi de ce a ales tocmai aceasta specialitate, raspunsul este simplu: daca este facuta cum trebuie, este pur si simplu divina. ❤️  

Burguignon-ul de ciuperci este o excelenta alternativa vegetariana a binecunoscutei retete Boeuf Burguinon, care este de fapt o tocana de vita gatita molcom in sos de vin rosu. Reteta este originara din regiunea Burgundia din Franta, recunoscută ca fiind regiunea in care se produc cele mai scumpe si rare vinuri din lume, obtinute din soiurile Pinot Noir si Chardonnay. Si ce faci cand ai mult vin asa de bun? Faci o tocanita absolut geniala, care poate aduce bucurie la orice masa 😉

Prima regula, si cea mai importanta, este sa gatiti doar cu un vin pe care v-ar face placere sa il beti. Nu gatiti niciodata cu un vin care nu mai este bun sau care nu va place. Nu folositi vinuri extrem de scumpe, dar nici vinuri slabe. Si niciodata cu „vin pentru gatit”, produs care se poate gasi de obicei in supermarketuri pe raftul cu otet si care este, de cele mai multe ori, un vin de calitate inferioara, care contine inclusiv sare, si care nu ar putea fi consumat niciodata ca bautura.

Vinul are trei intrebuintari principale in bucatarie: ca marinada, ca ingredient pentru sosuri si pe post de condiment, adaugat atunci cand mancarea este aproape gata. Rolul vinului in gastronomie este de a intensifica aroma si gustul acesteia, nu de a masca aromele ingredientelor pe care le folositi.

Pentru cele mai bune rezultate, vinul nu ar trebui adaugat chiar inainte ca mancarea sa fie servita, el trebuie sa fiarba cu mancarea sau sosul, pentru a intensifica aromele.

Ingrediente pentru 4 persoane

  • 500g ciuperci brune champignon

  • 2-3 morcovi bio curatati si taiati in felii diagonale

  • 1 pastarnac bio curatat si taiat in felii diagonale

  • 1 fir de telina apio taiat feliute

  • 10 feliute de praz, partea alba

  • 2 cepe rosii curatate si taiate sferturi

  • 2-3 catei de usturoi taitati felii

  • 80g unt irlandez

  • 4-5 linguri ulei de masline extravirgin

  • 2-3 linguri sos de soia

  • 2-3 linguri pasta de tomate bio

  • 1 1/2 pahar de vin rosu Pinoit Noir sau Cabernet Sauvignon

  • 2-3 linguri de tarhon uscat sau 1-2 legaturi tarhon proaspat

  • 2 linguri de faina fara gluten, universala Bauck Hof

  • 2-3 lingurite sare de Himalaya

  • 1 lingurita piper macinat

  • 1 lingurita boia afumata

  • 1 cana de apa filtrata

  • 1-2 legaturi de patrunjel tocat, inclusiv tulpinile

  • 200g malai superior

  • 1 litru de apa filtrata

  • 1 lingura de sare de Himalaya

MOd de preparare

  • intr-o cratita, preferabil de fonta, puneti la foc mediu untul si 2-3 linguri de ulei si adugati pe rand, ceapa, prazul, telina apio, usturoiul, amestecati, apoi adaugati morcovii, pastarnacul, presarati sare, piper si amestecati timp de 5 minute. Adaugati apoi ciupercile, ulei de masline si amestecati inca 5 minute, dupa care adaugati cana de apa, faina, amestecati bine, acoperiti si lasati sa fiarba 3-4 minute.
  • adaugati apoi pasta de tomate, sosul de soia, tarhonul, tulpinile de patrunjel si gatiti timp de 2-3 minute, dupa care adaugati vinul, amestecati, acoperiti si lasati sa fiarba la foc mic timp de 7-8 minute
  • intr-o alta cratita, preferabil de fonta, puneti apa filtrata la fiert cu 1 lingura de sare si adaugati pe rand, amestecand continuu cu telul in forma de para, care va preintampina formarea cocoloaselor, cate 1 lingura de malai, in ploaie. Continuati sa amestecati, chiar si dupa ce s-a pus tot malaiul, pana ce mamaliga reincepe sa fiarba. Se reduce atunci focul la minimum, pentru ca mamaliga are tendinta sa improaste cu stropi fierbinti in timp ce fierbe. Se amesteca in continuare inca 5 minute, apoi se va acoperi oala cu capacul și se va fierbe la foc minim inca 7-8 minute, timp in care vom descoperi oala si vom amesteca energic de cateva ori.
  • serviti burguignon-ul de ciuperci alaturi de mamaliga si o salata de rucola, salata de camp, castraveti si ridichi, cu sos si seminte de rodie

Bon appétit mes chers amis! 😉

May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️

 
Summary
recipe image
Recipe Name
Burguignon de ciuperci cu mamaliga
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Subscribe to Our Newsletter

We keep your data private and share your data only with third parties that make this service possible. See our Privacy Policy for more information.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*