Pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest ingredient, bulgurul este un tip de grau dur, mai putin cunoscut, cu un profil nutritional complet, incarcat de vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si fitonutrienti. Este un ingredient care se gateste similar cu orezul sau cuscusul si este folosit in tabbouleh (salata arabeasca cu patrunjel, rosii, ceapa, rodii, bulgur si suc de lămaie), dar se poate folosi si in loc de orez in pilafuri, ardei umplut, sarmalute, burgeri fara carne sau supe.
Dupa mere, prunele sunt fructele cele mai cultivate in Romania (conform unor surse aproximativ 40% din productia totala de fructe din Romania este reprezentata de prune).
Pe langa faptul ca sunt deosebit de gustoase, prunele uscate contin vitamina A, C si grupul B, fibre, potasiu, cupru, calciu, magneziu, seleniu, fier. In general, fructele uscate sunt surse excelente de fibre solubile, care previn afectiunile cardiovasculare si inflamatiile interne.
Prunele uscate mai contin resveratrol, un antioxidant de 5 ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic ca vitamina C. Este de mare folos pentru ca elimina celulele deteriorate care afecteaza memoria, sustin specialistii.
De asemenea, studiile arata ca aproximativ 12 prune uscate, consumate zilnic, scad colesterolul total si colesterolul LDL (colesterolul rau) din circulatia sanguina la persoanele cu niveluri ridicate de colesterol.
In plus, dintre toate fructele, prunele uscate par a fi cele mai eficiente pentru prevenirea și inversarea pierderilor osoase. O dieta cu prune uscate poate furniza agenti profilactici si terapeutici eficienti si in tratarea osteoporozei.
Ingrediente pentru 4 persoane
1 cana de bulgur organic
150g de prune uscate, fara samburi, maruntite
50g de curmale uscate, fara samburi, maruntite
1 pumn de mix de fructe uscate (merisoare, stafide brune si stafide aurii)
zeama de la 1 grapefruit
zeama si coaja rasa de la 2 lamai
1 lingurita de chimion
1 lingurita de curry
1 lingurita de scortisoara
1/2 lingurita ghimbir pudra
1/2 lingurita nucsoara
1 lingurita de piper mozaic macinat
1 lingurita de fulgi chilli macinati
1 lingura sare de Himalaya
un pumn de migdale, nuci maruntite si caju maruntit
1 lingura sirop de artar
2-3 linguri ulei de masline extravirgin
500ml apa filtrata
1 legatura de patrunjel tocat, inclusiv tulpinile
1 fir de telina apio taiat feliute mici
1-2 fire de ceapa verde, taiate rondele
un pumn de frunze de menta tocate
mod de preparare
- intr-o cratita de fonta puneti la fiert apa si sare, apoi adaugati bulgurul si fierbeti 10 minute. La final scurgeti apa.
- adaugati ulei de masline, zeama de citrice, coaja de lamaie, amestecati, apoi adaugati ceapa, patrunjelul, menta, prunele, curmalele, mixul de fructe uscate, migdale, nuci, caju, condimentele si amestecati bine.
- serviti rece, ca pe o salata si asezonati cu sirop de artar, ulei de masline, migdale, nuci si cateva frunze menta.
O combinatie delicioasa de dulce si acrisor, pe gustul tuturor 😉
May you have a lifetime of laughs, an eternity of love, and an abundance of joy and happiness in your life! ♐️ ❤️
