Indelung folosite in arta culinara si in medicina traditionala, ciupercile au devenit uzuale ca potentiali potentiatori ai sanatatii.
Dupa cum au scris cercetatorii Seema Patel si Arun Goyal in revista 3 Biotech, “Principalele beneficii ale utilizarii ciupercilor in scop medicinal, descoperite pana acum sunt: antioxidante, antidiabetice, hipocolesterolemiante, antitumorale, anticancerigene, imunomodulatoare, antialergice, nefroprotective si antimicrobiene”. Cercetatorii au enumerat mai mult de o duzina de tipuri care s-au dovedit a avea un important rol de protecţie impotriva cancerului.
Detaliem in continuare opt astfel de ciuperci, care sunt disponibile sub forma de suplimente alimentare. Pe langa beneficiile pentru sanatate enumerate, toate cele opt dintre aceste ciuperci s-au dovedit a avea substantiale proprietati de stimulare a imunitatii. Studiile au aratat, de asemenea, efecte impotriva cancerului pentru majoritatea acestora.
Stiati ca?
Multe dintre ciupercile, care se consuma in mod obisnuit in Europa sau Statele Unite s-a dovedit ca inhiba cresterea celulelor cancerului de san. Maitake, crimini, portabella, stridii si ciuperci champignon reduc proliferarea celulelor, conform unui studiu recent. Ciupercile coada de curcan isi primesc numele din forma si culorile lor unice, care seamana cu penele din coada de curcan. Un studiu de lunga durata, finantat de Institutul National de Sanatate din SUA a relevat faptul ca administrarea zilnica de capsule cu extract de ciuperci de curcan a potentat imunitatea femeilor, care se aflau in tratament pentru cancerul de san.
Speciile de ciuperci, precum Lentinula edodes (shitake), Grifola frondosa (maitake), Ganoderma lucidum (mannentake) si Cordyceps, sunt folosite de milenii intregi in scop medicinal, in anumite parti ale Asiei.
Reishi (Ganoderma lucidum) este cunoscuta si ca “ciuperca minune” sau “ciuperca nemuririi” si este utilizata in Asia de mai bine de 2000 de ani, in scop medicinal. Ciuperca Reishi creste pe scoarta copacilor si contine peste 200 de microelemente active, dintre care cele mai importante sunt polizaharidele, vitaminele, acizii ganoderici, germaniul organic, adenozina, aminoacizii si proteinele. Un numar important de studii desfasurate in Japonia, China, SUA si Marea Britanie in ultimii 30 de ani au demonstrat ca exista o stransa legatura intre consumul de Reishi si ameliorarea unor afectiuni grave. Reishi are ca rol principal sustinerea sistemului imunitar si atenuarea efectelor adverse ale antihistaminicelor si chimioterapiei, fiind un bun aliat in tratamentele antitumorale. Are actiune detoxifianta si adaptogena complexa asupra intregului organism si regenereaza celulele gliale nervoase cu rol in hranirea neuronilor.
Shiitake (Lentinula edodes) cunoscuta sub numele de “ciuperca samurai ” este un simbol al longevitatii si cea mai cunoscuta dintre ciupercile cu proprietati medicinale, folosita in medicina si bucataria asiatica de peste 6000 de ani.
Ciupercile Shiitake au cea mai ridicata concentraţie de principii active (30% polizaharide, lentinan, AHCC, eritadenina ), cu efecte puternic antioxidante si adaptogene. Shiitake contribuie la stimularea raspunsului imunitar si la activarea anumitor proteine care ataca celulele canceroase.
in urma cercetarilor clinice s-a demonstrat faptul ca tratamentul naturist cu Shiitake mareste rata de supravietuire in cazul bolnavilor de cancer si reduce semnificativ riscul aparitiei unor noi tumori. De altfel, in 1985 ciupercile Shiitake au fost aprobate de Administraţia de Control a Alimentelor si Medicamentelor din Japonia, pentru actiunea anticancerigena.
Maitake (Grifola frondosa), “regele ciupercilor ” sau “ciuperca dansatoare” creste in muntii din nord – estul Japoniei, este consumata in mod traditional ca aliment cu proprietati tamaduitoare extraordinare. Are efecte puternic antioxidante, asigurand buna functionare a tuturor celulelor si tesuturilor sanatoase din organism, eliminandu-le pe cele bolnave. Printre proprietatile curative ale acestei ciuperci se numara: detoxifiante, antivirale, antibacteriene, antiinflamatoare, neuroprotectoare si hipotensive.
Ciuperca Cordyceps Sinensis
La fel de apreciata in medicina traditionala a popoarelor asiatice este si ciuperca Cordyceps Sinensis, un imunostimulator puternic, care creste numarul celulelor T, cele care lupta cu virusurile patrunse in organism si cu celulele canceroase. Tot Cordyceps Sinensis prelungeste durata de viata a celulelor albe, imbunatatind capacitatea de vindecare in urma unei infectii. Unele experimente medicale au demonstrat ca aceste ciuperci au si proprietati antitumorale, protejand totodata rinichii de efectele secundare ale chimioterapiei. Cordyceps Sinensis se numara printre tonicele cel mai des folosite in formulele anticancerigene din medicina chineza. Printre alte proprietati medicinale ale ciupercii Cordyceps Sinensis se numara:
– Combaterea durerilor de spate in cazul practicarii sporturilor de anduranta.
– intarirea sistemului osos si a articulatiilor.
– Tratarea afectiunilor pulmonare (tuse cronica, bronsita si tuberculoza). -Prevenirea cirozelor hepatice.
-Recuperarea accelerata dupa nastere sau boli de lunga durata.
Coriolus versicolor (Coada de curcan)
Este una dintre cele mai studiate ciuperci medicinale. Polizararida Kureka (PSK) a fost extrasa din aceasta ciuperca ce a crescut semnificativ rata supravietuirii la pacientii cu cancer gastric, colo-rectal, esofagian, nazo-faringian si pulmonar.
Peptida polizaharidica (PSP) extrasa de asemeni din aceasta ciuperca, a demonstrat nu doar efecte antitumorale, ci si proprietatile sale antivirale si antiinflamatorii semnificative s-au dovedit a fi eficiente in tratamentul hepatitei B si al hepatitei cronice active.
Hericium erinaceus (Capul maimuţei)
Beneficiile cele mai promitatoare (si surprinzatoare) ale acestei ciuperci includ capacitatea de a stimula sinteza factorului de crestere al nervilor, care ar putea ajuta la inhibarea disfunctiei cerebrale asociate bolii Alzheimer, precum si al altor afectiuni neurologice. Studiile confirma de asemenea numeroase dintre utilizarile traditionale ale acestei ciuperci, cum ar fi stimularea sistemului digestiv si actiunea tonica asupra sistemului nervos.